• домашен сапун

Да си направим сапун у дома

домашен сапун

Химикали, вредни оцветители и консерванти са сред основните съставки на всички сапуни, купени от най- близкия магазин. В резултат на това получаваме продукт, който има прекрасно измиващо действие, но и куп недостатъци, причиняващи алергии и ред неразположения. Ако искате измиващ продукт, който да прави кожата ви нежна и еластична и в същото време да не причинява кожни проблеми, можете да измайсторите домашен сапун вкъщи.

Необходими продукти и приготвяне:
За направата на подобен тип домашна козметика са необходими 1 бр. бебешки сапун, 1-2 капки етерично масло по избор , кафява захар, мед, 1 с.л. глицерин, 1 с.л. зехтин. Разтопете бебешкия сапун на водна баня. При непрекъснато бъркане добавете зехтина и малко вода. След това прибавете етеричното масло, меда, захарта и глицерина. След получаването на еднородна смес я изсипете във форма за мъфини например, която предварително сте намазали с някаква мазнина. Оставете на хладно, едно денонощие, след което премахнете от формата. Така полученият домашен сапун можете да използвате за измиване на лице и тяло.

Как влияят съставките в домашния сапун:
Етеричното масло можете да подберете по избор , според вида кожа, който имате. За раздразнена и чувствително кожа, много подходящо е маслото от чаено дърво. То успокоява кожата и премахва дребните пъпчици. За суха кожа, добавете масло от жожоба. То овлажнява кожата, като я прави мека и еластична.

Мазната кожа на лицето пък, се повлиява прекрасно от маслото от гроздови семки. То регулира мастната секреция и изчиства порите. Кафявата захар, добавена в домашния сапун действа като ексфолиант, а меда успокоява раздразнената кожа и почиства порите в дълбочина.

Към измиващия продукт домашно производство можете да добавите каквото пожелаете. За ексфолиращ ефект действа прекрасно утайката от кафе и хималайската сол. Канелата подсилва действието на меда и е много подходяща за кожа, предразположена към акне. Можете да прибавите всеки един природен продукт, който смятате, че ви действа добре. Не забравяйте обаче, че не бива да прекалявате със съставките, за да не блокират положителното влияние помежду си. Можете да направите няколко сапуна с различно действие, стига да имате необходимото търпение и време.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *