• вирус

Как да се преборите с кашлицата

Кашлица

Не се давайте на кашлицата

В момента е сезонът на грипните вируси, като дори в много градове от страната е обявена грипна епидемия и никой не е защитен. Именно затова трябва да бъдете много предпазливи в този сезон, но това не е лесна задача, тъй като ежедневно се срещате с множество хора, всеки от които може да ви зарази. Едно от най-неприятните неща на грипа и настинките като цяло е кашлицата, като тук ще ви предложим 5 метода, с които да се отървете от дразнещата кашлица.

1. Специалистите препоръчват да се пие чаша прясно и топло мляко. Това е едно от най-старите и най-успешни лекарства срещу сухата кашлица, а ако добавите 1-2 лъжички пчелен мед, то ще се получи нещо много вкусно и изключително здравословно.

2. Отвара от ленено семе, лимон и мед. Тази комбинация е много подходяща за кашлица и раздразнено гърло, като се приготвя лесно и бързо. Нужно е само да сварите лененото семе в чаша вода и да бъркате непрекъснато докато се получи гъста смес. След това прецеждате, добавяте 3 лъжици лимон и 3 лъжици мед и се получава нещо като желе. Можете да хапвате по 1 чаена лъжичка при силни болки в гърлото.

3. Чай от черен пипер е също сред най-старите методи за домашно самолечение. Естествено, това не е най-вкусното нещо, което можете да пиете на този свят, но пък действа успокояващо за кашлицата и помага за отхрачването. Можете да използвате 1 чаена лъжица млян черен пипер, 1 чаена лъжица пчелен мед, слагате ги в чаша и доливате гореща вода. Оставяте чая да постои така 15-20 минути, след което пиете. Важно е да се отбележи, че този метод е за влажна кашлица и не е подходящ за сухата такава.

4. Бадемова смес. Това лечение може би е странно за някой хора, тъй като принципно бадемите и всички ядки дразнят гърлото, но приготвени по правилният начин, бадемите могат да бъдат и лечебни. За целта е нужно да вземете десетина ядки, да ги смелите на много ситно с помощта на блендер, да добавите 1 чаша сок от изцеден портокал и да изпиете получената смес на малки глътки.

5. Последният вариант сигурно е добре познат на повече от вас, но все пак си е достатъчно ефикасен и за това сме го включили в нашата класация. Това е чай от мащерка, който странно или не е приет от германските медици за официално лекарство в борба с кашлицата. Мащерката е полезна за всякакви респираторни инфекции, тъй като съдържа Флавоноиди, които редуцират възпаляванията на лигавицата.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *