• полезни храни

Топ 10 на най-здравословните храни

здравословни храниДнешните медицински проучвания ни предлагат детайли относно десетте храни, считани за най-полезни, хранителни и с най-малък риск за нашето здраве. Ето какво включва списъкът:

На първо място в списъка е поставена ябълката. Ябълките са отличен източник на антиоксиданти, които улавят свободните радикали в тялото ни. Свободните радикали от своя страна, участват в процеси като стареенето и развитието на някои болести. Поради тази причина, учени от университета във Флорида сочат ябълките за „магически плод“. В проучването им участват възрастни жени, които започват ябълков режим и резултатите показват, че след него нивата на холестерола им спада с цели 23 процента.

Бадемите са изключително богати на хранителни вещества, включващи магнезий, витамин Е, желязо и фибри. Счита се, че бадемите съдържат повече фибри от всяка друга дървесна ядка. Според учените, те предпазват сърцето и запазват нивата на холестерол в нормални граници.

Броколите носят бронзовия медал. Богати на фибри, калций, бета-каротин, антиоксиданти и особено на витамин С, те намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Счита се, че само 100 грама броколи на ден ни доставят над 150 процента от нужния прием на витамин С, който бързо може да предотврати настинка. Бъдете внимателни обаче, защото при твърде дълго варене броколите губят вълшебните си свойства.

Непосредствено след тях идват боровинките, които съдържат в себе си фибри, антиоксиданти и фитонутриенти. Фитонутриентите са естествени химикали, намиращи се в много от растенията, които подпомагат нормалното функциониране на тялото ни.

Мазната риба, като сьомга, херинга, пъстърва и скумрия, съдържа омега 3 мастни киселини. Именно те носят ползи за сърцето и нервната система. Зеленчуците със зелени листа, като спанак и зеле, също не са за подценяване. Редовният им пример намалява риска от диабет от втори тип. Суровото им консумиране предоставя най-пълен букет от полезни хранителни вещества.

На седмо място поставяме сладките картофи, които съдържат диетични фибри, бета-каротин, комплексни въглехидрати и витамин С. Пшениченият зародиш е богат на витамин Е, фолиева киселина, цинк и магнезий, фосфор и основни мастни киселини. За съжаление, при преработка те обикновено се губят.

Макар че повечето от нас си мислят, че избягването на храни с високо съдържание на мазнини като авокадото подпомага по-лесното контролиране на теглото, това е истински мит. Авокадото има изключителни хранителни свойства със своите витамини В, К и Е. Последно в списъка е овесеното брашно, чийто редовен прием намалява рязко нивото на холестерола и подпомага храносмилането.

Какъвто и да е хранителният ни режим обаче, важно е да следим той да бъде разнообразен и редовен.

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *